Op een woensdagnamiddag herinnerden we ons onze ‘verplichte’ culturele activiteit voor Magdazine en voor we het wisten stonden we in Brussel in “Tour & Taxis”.
In deze tentoonstelling wordt de Amerikaanse geschiedenis voorgesteld op een creatieve en interactieve manier. Via kunstwerken, films, originele voorwerpen, enzovoort, verloren we onze ‘Belgische roots’ in het parcours.
De tentoonstelling is in 3 delen ingedeeld en, logischerwijs, begonnen we bij het begin.
Het eerste beeld dat we kregen was het kunstwerk ‘Yes’, gemaakt uit de symbolen van de 3 krachtigste munteenheden (euro, dollar en yen). Dit trok onze aandacht en het verband tussen Amerika en de rest van de wereld werd hierdoor ook wel leuk tentoongesteld.
Geleid door pijlen op de grond met de bijhorende jaartallen vielen we van de ene gebeurtenis in de andere.
In de daaropvolgende “kamers” maakten we kennis met de vroegere kolonies, de slavernij, de verschillende revoluties en hierbij drong de macht van Amerika ten opzichte van de rest van de wereld sterk tot ons door.
Ook kon je bij elk stukje de bijpassende muziek beluisteren via een koptelefoon, waardoor je nog meer in het hele gebeuren betrokken geraakte.
Na dit stukje geschiedenis vertokken we naarhet middenstuk van de expo, over ‘het sterke Amerika’. De troeven en capaciteiten van Amerika werden ‘in beeld gebracht’. Zo liepen we bijvoorbeeld op een smalle brug richting het Vrijheidsbeeld; net echt (goedkope aanrader voor zij die een ritje naar New York wel zien zitten?).
In dit stuk zagen we ook de Red Star Line, de gigantische boot vanuit New York naar Antwerpen (volledig nagemaakt zodat elk compartiment duidelijk zichtbaar was), de machtige vlaggen, de verschillende presidenten, …
En tot slot liet de tentoonstelling ons de Amerikanisering van Europa zien.
Hierbij waren natuurlijk de Mc Donalds, de Disney-invloeden (gevolgd door een leuke Disney-quiz), de ontwikkeling van onze geliefde Barbie-pop en de spijtige oorlog, onmisbaar.
Bij dit laatste onderwerp was er een zaal gemaakt met zogenaamde grafplaatsen. Dit leken er ontzettend veel en dit effect werd gecreëerd doordat de muren spiegelwanden waren, waardoor de kamer uiteraard 10 keer groter leek!
Doorheen de hele expo waren we volledig in de ban van Amerika omdat de uitrusting van de kamers, de versieringen en beschilderingen ontzettend goed gedaan waren. Wanneer het verhaal bijvoorbeeld ging over een boot, was ook de kamer omgetoverd in een boot.
(We geven het niet graag toe maar de tentoonstelling was echt wel leerrijk en boeiend ;-D).
Dit alleen ineensteken is uiteraard onmogelijk dus was er ook een samenwerking met 10 artiesten. (We gaan het niet op een spreekbeurt laten lijken dus alle namen laten lezen doen we jullie niet aan maar wat misschien toch wel interessant is, is dat één van die kunstenaars, Sven ’t Jolle, meneer Gillaerts zijn leerkracht was in zijn studententijd!).
Toeval of niet, deze tentoonstelling was ons op het lijf geschreven.
Voor diegenen die deze rondleiding ook wel eens zien zitten, de expo loopt nog door tot in mei en ze is bezoekbaar van maandag tot vrijdag van 9u00 tot 17u00.
In het weekend slapen ze een uurtje langer en openen ze hun deuren vanaf 10u00 tot 19u00.