Hypnose is een kunstmatig gecreëerde staat van bewustzijn waarin men ontspannen is en geconcentreerd op een bepaald onderwerp. Hoewel de wetenschappelijke geschiedenis van het gebruik van hypnose pas aanvangt met Franz Mesmer in de 18e eeuw werd de techniek reeds lang daarvoor toegepast door tovenaars en genezers. Meer weten? Kijk dan verder?
Korte geschiedenis
Hypnose bestaat al vanaf de 18e Eeuw. De Oostenrijkse arts F.A. Mesmer wordt als pionier gezien. De eerste persoon die met hypnose werkte, maakte gebruik van magnetisme waardoor de patiënt in een dierlijke trance kwam. Later ontdekten ze dat er zwellingen verdwenen als men een patiënt hypnotiseerde om van de pijn af te komen. Tijdens de tweede wereldoorlog werd hypnose vaak gebruikt voor de behandeling van posttraumatische stress en fungeerde ze ook als “pijnstiller” tijdens operaties.
Er zijn natuurlijk ook veel vooroordelen tegenover hypnose omdat het verleden ons al heeft geleerd dat hypnose ook accidenten kan veroorzaken. Tegenwoordig wordt er meer gesproken over “trance”. Hypnose wordt meer en meer gezien als een waardevolle medische en psychologische techniek waarbij steeds meer patiënten door (huis)artsen verwezen worden naar een hypnotherapeut. Bijna iedereen kan immers in trance gebracht worden. Het grote voordeel van trance is dat de behandeling geen bijwerkingen heeft. Als u twijfelt over hypnotherapie is het goed te weten dat u in trance niets tegen uw wil kan laten doen of wat tegen uw normen en waarden ingaat.
Rasti Rostelli
Rasti Rostelli is een zeer bekende hypnotiseur die al vele shows heeft gedaan in verschillende landen. Maar lukt zo’n hypnose wel altijd? Of zijn er al problemen of ongelukken bij komen kijken? Een hypnose lukt niet altijd. Om de meeste slaagkansen te hebben, roept Rostelli alle mensen op die zin hebben om op het podium te komen. Iedereen mag erbij. Daarna begint hij met zijn hypnose. De mensen die volgens hem niet onder hypnose zijn, stuurt hij van het podium tot er een selecte groep mensen overblijft waar hij dan verder zijn show mee voert. Zij moeten verschillende opdrachten uitvoeren die ze in het echte leven niet zouden doen en al zeker niet durven voor een grote zaal vol publiek. Ze gaan bijvoorbeeld een stripact uitvoeren of naakt staan voor het publiek,….
Maar Rasti Rostelli is al aangeklaagd omdat mensen niet uit hun hypnose zouden geraken. Meer vinden we over dit arrest niet. Wel weten we dat hij, tijdens zijn shows, al veel mensen heeft vernederd!
Rond de vraag of “ hypnose de vrije wil niet schaadt” zijn al zeer veel discussies gevoerd en onderzoeken gebeurd. Je gaat wel vrijwillig op het podium staan dus zou je kunnen stellen dat het allemaal uit vrije wil is. Toch weet niemand wat er gaat gebeuren op het podium of wat Rasti met je gaat doen eenmaal je onder hypnose bent. Hij kan je in die toestand tot dingen dwingen die je anders nooit zou doen en waar je later spijt van gaat krijgen. Je legt je leven bij wijze van spreken op dat moment in zijn handen.
Hypnose, niet iedereen gelooft erin…
Ik zelf (Shana Wyns)heb meegedaan aan een show van Rasti Rostelli. En wat bleek? De hypnose is niet gelukt bij mij maar ik ben wel de hele show op het podium gebleven. Dus ik twijfel aan de echtheid van zijn shows. Ik vraag me zelfs af of mensen gewoon niet op het podium blijven staan en de opdrachten uitvoeren om eens goed te lachen. Mijn moeder echter heeft net hetzelfde als mij gedaan – we deden het samen – en bij haar is de hypnose wel gelukt. Is de ene mens misschien vatbaarder dan de andere? Ik denk het wel. Ik kan daarom enkel maar aanraden om ook eens mee te doen.
Enkele reacties over hypnose:
Jana Peytier: “ik geloof niet in hypnose. Ik kan het niet geloven dat je mensen iets kan laten doen zonder dat ze dit beseffen. Het is eens leuk om te zien maar steeds denk ik dat het opgezet spel is”.
Leen Vandezande: “ik geloof ook niet in hypnose. Het is één geldklopperij! Wel zou ik eens willen meedoen aan zo een show. Misschien verandert mijn mening hierover dan wel”….